Proszę o pomoc w trzech zadaniach z wahadła matematycznego.
1). Oblicz długość wahadła matematycznego, którego okres drgań wynosi 2 sek.
2). Jaki byłby okres drgań wahadła matematycznego, z poprzedniego zadania, gdyby znalazło się ono na księżycu gk=gz/6.
#). Jak zmieni się okres drgań wahadła jeśli jego długość skrócimy o 3/4 długości początkowej.
3 zadania z wahadła matematycznego.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
a)
\(T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}} \Rightarrow l= \frac{T^{2}g}{4 \pi^{2}};\\ g=10 m/s^{2};\\ T=2s.\)
b)
\(T_k=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g_{k}}}\\
g_k=\frac{g_z}{6}\\
T_k=2 \pi \sqrt{\frac{l}{\frac{g_z}{6}}}\\
\frac{T}{T_k}=\frac{2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}}{2 \pi \sqrt{\frac{l}{\frac{g}{6}}}}=\sqrt{\frac{1}{6}}\)
\(T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}} \Rightarrow l= \frac{T^{2}g}{4 \pi^{2}};\\ g=10 m/s^{2};\\ T=2s.\)
b)
\(T_k=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g_{k}}}\\
g_k=\frac{g_z}{6}\\
T_k=2 \pi \sqrt{\frac{l}{\frac{g_z}{6}}}\\
\frac{T}{T_k}=\frac{2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}}{2 \pi \sqrt{\frac{l}{\frac{g}{6}}}}=\sqrt{\frac{1}{6}}\)