GAZY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nuska9
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 22 paź 2009, 19:33

GAZY

Post autor: nuska9 »

Dwa zadania z gazami. Proszę o pomoc sama sobie nie poradzę. ZAD.1.Rozprężając izotermicznie gaz doskonały w temperaturze 300K, obniżono jego ciśnienie z 200ohPa do 1013hPa. Końcowa objętość gazu wynosiła 2,3dm sześcienne. Oblicz początkową objętość gazu. ZAD.2.O ile należy ogrzać gaz o temperaturze początkowej 20stopni C, aby jego objętość, przy stałym ciśnieniu, wzrosła trzykrotnie? PROSZĘ O DOKŁADNE ROZWIĄZANIA ŁĄCZNIE Z WYPISANIEM DANYCH I SZUKANYCH JEŚLI SIĘ TO PISZE. POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

1.trzeba wyjść z tego p1*V1=p2*V2 (przemiana izotermiczna)
czyli wzór to V1=p2*V2/p1
podstawiamy 101300Pa* 0,0023m3/200000Pa= 0,00116495m3
2. przemiana izobaryczna p=const,
wychodzimy z tego wzoru V1/T1=3*V1/T2
po przekształceniu mamy T2=T1*3V1/V1 , skracamy objętości i wychodzi T2=3*T1
T1= 20+273= 293K
T2= 293*3=879K
delta T=879-293=586K
ODPOWIEDZ