Magnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bombel33
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 09 kwie 2010, 19:48
Podziękowania: 4 razy

Magnetyzm

Post autor: bombel33 »

Zadanie1
Oblicz jaki ładunek przepłynął w czasie 1 minuty przez przewodnik, jeżeli w odległości 2 metrów wytworzył pole magnetyczne o indukcji 4T.
Zadanie2
Jaka siła zadziała na drugi przewodnik w odległości 2 metrów, jeżeli popłynie przez niego ten sam prąd. Długość przewodnika 1 metr
Zadanie3
Oblicz jaka musi być wartość stałej samoindukcji, jeśli wytworzona w ten sposób siła elektomotoryczna wynosi 1V
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(B=\frac{\mu_o I}{2\pi r}
I=\frac{2\pi r B}{\mu_o}
I=\frac{q}{t}
\frac{q}{t}=\frac{2\pi r B}{\mu_o}
q=\frac{2\pi r B t}{\mu_o}
q=2,4\cdot 10^{9}C\)
ODPOWIEDZ