W soczewce skupiającej powstaje
a) obraz rzeczywisty 2x pomniejszony
b) obraz pozorny 3x powiększony
Gdzie umieszczono przedmiot i gdzie powstał obraz wiedząc że:
z=2D
p=1/2
jest tutaj do policzenia x i y pomoże ktoś bo niewiem jak to zrobić
Soczewki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a.
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
p=\frac{y}{x}=\frac{1}{2} \ \Rightarrow \ x=2y
\frac{1}{f}=\frac{1}{2y}+\frac{1}{y}
\frac{1}{f}=\frac{1}{2y}+\frac{2}{2y}=\frac{3}{2y}
Z=\frac{1}{f}=2D \ \Rightarrow \ f=0,5m
f=\frac{2y}{3} \ \Rightarrow \ y=\frac{3}{2}f=\frac{3}{2} \cdot 0,5m=0,75m
x=2y=2\cdot 2\cdot 0,75m=1,5m\)
przedmiot umieszczono w odległości 0,75m od soczewki, a obraz powstał w odległości 1,5m
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
p=\frac{y}{x}=\frac{1}{2} \ \Rightarrow \ x=2y
\frac{1}{f}=\frac{1}{2y}+\frac{1}{y}
\frac{1}{f}=\frac{1}{2y}+\frac{2}{2y}=\frac{3}{2y}
Z=\frac{1}{f}=2D \ \Rightarrow \ f=0,5m
f=\frac{2y}{3} \ \Rightarrow \ y=\frac{3}{2}f=\frac{3}{2} \cdot 0,5m=0,75m
x=2y=2\cdot 2\cdot 0,75m=1,5m\)
przedmiot umieszczono w odległości 0,75m od soczewki, a obraz powstał w odległości 1,5m