II zasada Dynamiki Newtona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adam128
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 24 kwie 2010, 16:13
Podziękowania: 5 razy

II zasada Dynamiki Newtona

Post autor: Adam128 »

Zad 1 Sanki o masie 2kg poruszaja się w kierunku poziomym z predkoscia o wartosci 5m/s oblicz jaka dodatkowa masa musiala by spasc na sanki aby ich predkosc zmalala o delta V= 2 m/s
Zad 2 W parku zbudowano wypukły mostek o promieniu 2.5m Oblicz wartosc predkosci rowerzysty przy ktorej znajdowalby się ( w momencie przejazdu przez mostek) przez chwile w stanie niewazkosci .Wykonaj rysunek w którym będzie to możliwe. W obliczeniach przyjmij za g 10m/s
Zad 3 "Diabelski młyn" to kolo o srednicy 12m wagonik zabiera 4 osob, których kazda masę srednią 80 kg kazda . Oblicz nacisk ludzi siedzacych w wagoniku na jego podloze, gdy znajduje się on w najwyzszym punkcie . Wykonaj rysunek. Przyjmij ze wagonik porusza się ruchem jednostajnym po okregu z predkoscia o wartosc 9 km/h w obliczeniach za g przyjmij 10 m/s
Zad 4 Dwa klcki o masach 500 g i 300g poruszaja się bez tarcia w kierunk masy m2.W obliczeniach za g przyjmij 10 m/s . Z jakim przyspieszeniem będzie poruszal się uklad dwoch klockow. Wspolczynik tarcia klocka o stol wynosi f=0.1
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(p_o=p_k
m_s v_1=(m_s+m)v_2
m_sv_1=m_sv_2+mv_2
mv_2=m_s(v_1-v_2)
m=\frac{m_s(v_1-v_2)}{v_2}
m=\frac{2kg \cdot 2\frac{m}{s}}{3\frac{m}{s}}=1,33kg\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

\(F_d=Q
\frac{mv^2}{r}=mg
v^2=rg
v=\sqrt{rg}
v=\sqrt{2,5m \cdot 10\frac{m}{s^2}}=5\frac{m}{s}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(F_n+F_d=Q
F_n=Q-F_d
F_n=4mg-\frac{4mv^2}{r}
F_n=4m(g-\frac{v^2}{r})
F_n=4\cdot 80kg(10\frac{m}{s^2}-\frac{(2,5\frac{m}{s})^2}{6m})=2866,7N\)
ODPOWIEDZ