hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

hydrostatyka

Post autor: kasia90010 »

Bardzo zależy mi na pomocy w zadaniu. Z góry serdecznie dziękuję.

1. Do naczynia o przekroju 20cm2 w płaszczyźnie poziomej nalano wodę do wysokości h1=30cm, a następnie naftę o grubości h2=20cm. Gęsrość nafty wynosi 800kg.m3. Oblicz:
a) ciśnienie hydrostatyczne na granicy obu cieczy,
b) ciśnienie cieczy na dno naczynia.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że powinno być tak:
a) p=800kg/m3*10m/s2*0,2m=1600Pa
b) p=1000kg/m3*10m/s2*0,3m+1600Pa=3000Pa+1600Pa=4600Pa
Dobrze zrozumiałam?
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu?
ODPOWIEDZ