Hej,
Mam problem z pewnym zadaniem dotyczącym soczewek i ich układów.
Treść jest taka:
a) Przed soczewką dwuwypukłą R1=R2=10cm umieszczono przedmiot, którego powiększenie wynosi 4, współczynnik załamania soczewki wynosi 1,5 zaś współczynnik załamania otoczenia to 1 (powietrze). Oblicz odległość tego przedmiotu od soczewki
b) Jaką soczewkę należy przyłożyć do soczewki wyżej wspomnianej, aby nie powstał żaden obraz, zakładamy, że x=constans.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Optyka, soczewki, układy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
z równania soczewki oblicz wartość ogniskowej:
\(\frac{1}{f}=(\frac{n_s}{n_o}-1)(\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2})\)
z definicji powiększenia wyznacz odległość obrazu od soczewki:
\(p=\frac{y}{x} \ \Rightarrow \ y=px\)
wstaw do ogólnego równania soczewki
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\)
i wyznacz wartość x
\(\frac{1}{f}=(\frac{n_s}{n_o}-1)(\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2})\)
z definicji powiększenia wyznacz odległość obrazu od soczewki:
\(p=\frac{y}{x} \ \Rightarrow \ y=px\)
wstaw do ogólnego równania soczewki
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\)
i wyznacz wartość x