Kinematyka, dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justynka_1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2010, 22:50

Kinematyka, dynamika

Post autor: justynka_1990 »

Proszę o pomoc :

1. jakie powinno być nachylenie jezdni na zakręcie o promieniu R=30 aby nacisk wszystkich kół był jednakowy. szybkość samochodu V=60km/h
2. pod jakim kątem do poziomu wyrzucono ciało z prędkością początkową 200m/s jeżeli dotarło do h=810m. Jaka będzie prędkość końcowa, jak daleko upadnie od miejsca wyrzutu
3. ciało pchnięte od dołu ku górze po równi pochyłej nachylonej pod kątem 30st. z prędkością początkową 3m/s przebyło 80cm. oblicz współczynnik tarcia

z góry dziękuję:)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(E_o=\frac{mv^2}{2}\) energia początkowa ciała
\(E_k=mgh=mgs sin\alpha\) energia końcowa ciała
\(W_z=F_z \cdot s \cdot \cos 180^{\circ}=-\mu mgs \cos\alpha\) praca siły zewnętrznej

\(E_o+W=E_k
\frac{mv^2}{2}-\mu mgs \cos\alpha=mgs \sin\alpha
v^2-2\mu gs \cos\alpha=gs \sin\alpha
2\mu gs \cos\alpha=v^2-gs \sin\alpha
\mu =\frac{v^2-gs \sin\alpha}{2gs \cos \alpha}\)
ODPOWIEDZ