energia :(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

energia :(

Post autor: ala1234 »

energia elektronu na pierwszej orbicie atomu worodru wynosi E^1 =-13,6eV. oblicz energie kwantu emitowanego przy przejsciu elektronu z orbity trzeciej na druga . wyraz ja w elektronowoltach i dzulach
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(E_1=-13,6eV
E_3=\frac{E_1}{9}
E_2=\frac{E_1}{4}\)


\(\Delta E=E_3-E_2
\Delta E =\frac{E_1}{9}-\frac{E_1}{4}=\frac{-5E_1}{36}
\Delta E=\frac{-5\cdot (-13,6eV)}{36}=1,9eV=1,9\cdot 1,6\cdot 10^{-19}J=3,04\cdot 10^{-19}J\)
ODPOWIEDZ