energia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

energia

Post autor: ala1234 »

oblicz jaka musi byc energia czastek alfa aby zblizyly sie do jader na odleglosc d=4*10^-15m czli dwukrotnie wieksza od promienia tych jader
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

do jakich jąder mają się zbliżyć?
dwie cząstki alfa mają się zbliżyć do siebie?
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

tak ..
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(E_1=2E_{\alpha}
E_2=\frac{4ke^2}{d}\)


\(E_1=E_2\)

wyznacz z tego \(E_{\alpha}\)

zrozumiałem, że dwie cząstki alfa poruszają się naprzeciw siebie i mają się do siebie zbliżyć, tak?
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

tak. dziekuje
ODPOWIEDZ