siatka.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

siatka.

Post autor: ala1234 »

siatka dyfrakcyjna ma 200rys na 1 milimetrze. pod jakim katem pojawi sie na ekranie trzeciego rzedu jesli na siatke pada swiatlo o dlugosci fali 6*10^-7m ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(k \lambda= d \sin\alpha
\sin\alpha=\frac{k \lambda}{d}\)


\(d=\frac{1mm}{200}=\frac{10^{-3}m}{200}=5\cdot 10^6m\)
ODPOWIEDZ