rozpad

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

rozpad

Post autor: ala1234 »

czas polowniczego rozpadu dla izotopu kabaltu wynosi ok.5lat a dla izotopu fosforu ok.130sekund . Ile razy wieksza jest stala rozpadu dla fosforu ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

stała rozpadu \(\lambda =\frac{\ln 2}{T}\)

\(\lambda_{Co}=\frac{ln 2}{T_{Co}}
\lambda_P=\frac{ln 2}{T_P}\)


\(\frac{\lambda_P}{\lambda_{Co}}=\frac{ln 2}{T_P}\cdot \frac{T_{Co}}{\ln 2}=\frac{T_{Co}}{T_P}\)
ODPOWIEDZ