Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Terairka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 27 mar 2010, 21:12
Podziękowania: 15 razy

Kinematyka

Post autor: Terairka »

Pociąg osobowy, który mierzy 120 m i pociąg towarowy o długości 230m, jadąc w przeciwne strony po równoległych torach, minęły się w ciągu 10s. Wiedząc, że pociąg towarowy jechał z prędkością 36km/h, wyznacz wartość prędkości pociągu osobowego.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- prędkość pociągu osobowego (w km/h)
120m+230m=350m=0,35km
\(10s=\frac{10}{3600}h=\frac{1}{360}h\)

Pociągi jadące naprzeciw siebie mijają się z prędkością równą sumie prędkości.
\((x+36)\cdot\frac{1}{360}=0,35\\x+36=126\\x=90\)
ODPOWIEDZ