Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzyś
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2010, 13:53

Fizyka

Post autor: krzyś »

1. Jaką ilość ciepła należy dostarczyć kawałkowi lodu o masie 0,5 kg i temperaturze -10 stopni Celsjusza, aby zamienić go w wodę o temperaturze o stopni Celsjusza?
2. Wodzie o masie 0,75 kg dostarczono 1800 kJ ciepła, co spowodowało, że zamieniła się ona w parę o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Oblicz temperaturę początkową wody.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(Q=Q_1+Q_2
Q=mL+mc_w \Delta T\)


zad 2.
\(Q=m \cdot c_w \cdot \Delta T
\Delta T=\frac{Q}{mc_w}
t_w-t_o=\frac{Q}{mc_w}
t_o=t_w-\frac{Q}{mc_w}\)
ODPOWIEDZ