oblicz ciśnienie gazu poddanego przemianie izotermicznej, w której objętość gazu wzrosła 1,4 razy, jeśli ciśnienie początkowe wynosiło 2,8*10^5 Pa
proszę o pomoc !!
termodynamika ciśnienie gazu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
z równania Clapeyrona \(pV=nRT\) wyznaczamy \(\frac{pV}{T}=nR\) n i R to wielkości stałe, więc można zapisać, że \(\frac{pV}{T} =const\) czyli stosunek ten jest stały
\(\frac{p_1V_1}{T_1}=\frac{p_2V_2}{T_2}\)
wiemy też, że \(T_1=T_2\) bo gaz jest poddawany przemianie izotermicznej (T=const)
\(\frac{p_1V_1}{T}=\frac{p_1V_1}{T}
p_1V_1=p_2V_2\)
wiemy też, z treści zadania, że \(V_2=1,4V_1\)
\(p_1V_1=p_2 \cdot 1,4V_1
p_1=1,4p_2
p_2=\frac{p_1}{1,4}\)
\(\frac{p_1V_1}{T_1}=\frac{p_2V_2}{T_2}\)
wiemy też, że \(T_1=T_2\) bo gaz jest poddawany przemianie izotermicznej (T=const)
\(\frac{p_1V_1}{T}=\frac{p_1V_1}{T}
p_1V_1=p_2V_2\)
wiemy też, z treści zadania, że \(V_2=1,4V_1\)
\(p_1V_1=p_2 \cdot 1,4V_1
p_1=1,4p_2
p_2=\frac{p_1}{1,4}\)