Optyka-zwierciadła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kurczak94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2010, 22:03

Optyka-zwierciadła

Post autor: kurczak94 »

Mam do zrobienia zadanie z fizyki i wogóle go nie rozumiem.Czy ktoś mógłby mi pomóc :) W zwierciadle kulistym wklęsłym o ogniskowej 15 cm, ustawiono przedmiot w odległości 20 cm od wierzchołka zwierciadła. W jakiej odległości od zwierciadła powstanie obraz i jak wielki będzie, jeżeli wysokość przedmiotu wynosi 3 cm. Przeprowadź konstrukcje obrazu dla tego przedmiotu w odpowiedniej podziałce.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z równania soczewki oblicz odległość y obrazu od zwierciadła
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\)

skorzystaj z zależności:
\(p=\frac{y}{x}=\frac{h'}{h}\)
ODPOWIEDZ