Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
RazzoR
- Stały bywalec

- Posty: 252
- Rejestracja: 27 mar 2009, 14:23
- Podziękowania: 117 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: RazzoR » 15 kwie 2010, 11:35
Oblicz w jakiej odległości od środka Ziemi znajduje się punkt w którym natężenie pola grawitacyjnego jest dwukrotnie mniejsze niż na powierzchni Ziemi.
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 15 kwie 2010, 14:52
\(\gamma=\frac{F_g}{m}=\frac{GMm}{R^2} \cdot \frac{1}{m}=\frac{GM}{R^2}\)
r- szukana odległość:
\(\gamma_1=\frac{GM}{R^2}
\gamma_2=\frac{GM}{r^2}\)
\(\gamma_1=2\gamma_2
\frac{GM}{R^2}=2\frac{GM}{r^2}
\frac{1}{R^2}=\frac{2}{r^2}
r^2=2R^2
r=R\sqrt{2}\)
gdzie R to promień Ziemi