optymalizacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

optymalizacja

Post autor: BarT123oks »

Rozważamy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne, których objętość jest równa 6. Wyznacz długości krawędzi tego z rozważanych ostrosłupów, którego pole powierzchni bocznej jest najmniejsze. Oblicz to najmniejsze pole
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: optymalizacja

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 19 mar 2023, 20:16 Rozważamy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne, których objętość jest równa 6. Wyznacz długości krawędzi tego z rozważanych ostrosłupów, którego pole powierzchni bocznej jest najmniejsze. Oblicz to najmniejsze pole
\(\frac{1}{3}a^2H=6\\
H=\frac{18}{a^2}\\
a>0\)


h - wysokość ściany bocznej
\(H^2+(0,5a)^2=h^2\\
\frac{324}{a^4}+\frac{a^2}{4}=h^2\\
h^2=\frac{1296+a^4}{4a^4}
h=\frac{\sqrt{1296+a^4}}{2a^2}\)


\(P_b=4\cdot\frac{1}{2}a\cdot \frac{\sqrt{1296+a^4}}{2a^2}\\
P(a)=\frac{\sqrt{1296+a^4}}{a}\\
P(a)=\sqrt{\frac{1296+a^4}{a^2}}\\
f(a)=\frac{1296+a^4}{a^2}\\
f'(a)=\frac{4a^3\cdot a^2-2a(1296+a^4)}{a^4}\\
f'(a)=\frac{2a^5-2592a}{a^4}\\
f'(a)=\frac{2a(a^4-1296)}{a^4}\\
f'(a)=\frac{2a(a^2+36)(a-6)(a+6)}{a^4}\\
f'(a)<0\iff a\in (0,6)\\
f'(a)>0\iff a\in (6,\infty)\\
f_{min}=f(6)\)


Jeśli a=6 pole boczne będzie najmniejsze
krawędź boczną i pole policz sam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ