upraszczanie pierwiastka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaasiaa98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 gru 2021, 13:58
Podziękowania: 3 razy

upraszczanie pierwiastka

Post autor: kaasiaa98 »

\(\sqrt[4]{x^3\sqrt{x\sqrt[3]{x^2}}}\)
rozpisze to ktoś krok po kroku, powinno wyjść \( \sqrt[24]{x^23} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: upraszczanie pierwiastka

Post autor: eresh »

kaasiaa98 pisze: 19 kwie 2022, 19:02 \(\sqrt[4]{x^3\sqrt{x\sqrt[3]{x^2}}}
\)


rozpisze to ktoś krok po kroku, powinno wyjść \( \sqrt[24]{x^23} \)
\(\sqrt[4]{x^3\sqrt{x\sqrt[3]{x^2}}}=\sqrt[4]{x^3\sqrt{x\cdot x^{\frac{2}{3}}}}=\sqrt[4]{x^3\sqrt{x^{\frac{5}{3}}}}=\sqrt[4]{x^3\cdot x^{\frac{5}{6}}}=\sqrt[4]{x^{\frac{23}{6}}}=x^{\frac{23}{24}}=\sqrt[24]{x^{23}}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ