Dowód podzielności przez 100

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Dowód podzielności przez 100

Post autor: poetaopole »

Wykaż, że jeżeli liczba naturalna \(n\) jest niepodzielna przez 5, to liczba \((n-1)(n+1)( n^{2}+1)( n^{4}+4) \) jest podzielna przez 100.

Pokazałem podzielność przez \(5 \cdot 5=25\) dla \(n=5k-1, n=5k+1, n=5k-2, n=5k+2\), gdzie k jest liczbą naturalną, ale nie potrafię pokazać podzielności przez 4. Pomoże ktoś?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dowód podzielności przez 100

Post autor: kerajs »

Jeśli n jest nieparzyste, to liczby n-1, n+1, n^2+1 są parzyste (co daje podzielność przez 16).
Jeśli n jest parzyste to n^4+4 jest podzielne przez 4.

PS
Nie ma potrzeby rozdzielać warunku na podzielność przez 25 i podzielność przez 4. Rozpatrując przypadki n=5k-2, n=5k-1, n=5k+1, n=5k+2 od razu wykazuj podzielność przez 100.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Re: Dowód podzielności przez 100

Post autor: poetaopole »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ