Zadanie zamknięte z podatkiem VAT

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Zadanie zamknięte z podatkiem VAT

Post autor: PATRO02 »

Aby zakupić pewien produkt należy do jego ceny netto dodać 7% podatku VAT. Gdyby podatek VAT był wyższy i wynosił 12%, to różnica w cenie wynosiłaby 101,10 zł. Cena netto tego towaru wynosi:
A)2021zł
B)2022zł
C)2163,54zł
D)2264,64zł
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie zamknięte z podatkiem VAT

Post autor: eresh »

PATRO02 pisze: 13 mar 2022, 19:03 Aby zakupić pewien produkt należy do jego ceny netto dodać 7% podatku VAT. Gdyby podatek VAT był wyższy i wynosił 12%, to różnica w cenie wynosiłaby 101,10 zł. Cena netto tego towaru wynosi:
A)2021zł
B)2022zł
C)2163,54zł
D)2264,64zł
cena bez podatku = x
cena z niższym podatkiem: \(x+0,07x=1,07x\)
cena z wyższym podatkiem: \(x+0,12x=1,12x\)
\(1,12x-1,07x=101,10\\
0,05x=101,10\\
x=2022\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadanie zamknięte z podatkiem VAT

Post autor: PATRO02 »

eresh pisze: 13 mar 2022, 19:12
PATRO02 pisze: 13 mar 2022, 19:03 Aby zakupić pewien produkt należy do jego ceny netto dodać 7% podatku VAT. Gdyby podatek VAT był wyższy i wynosił 12%, to różnica w cenie wynosiłaby 101,10 zł. Cena netto tego towaru wynosi:
A)2021zł
B)2022zł
C)2163,54zł
D)2264,64zł
cena bez podatku = x
cena z niższym podatkiem: \(x+0,07x=1,07x\)
cena z wyższym podatkiem: \(x+0,12x=1,12x\)
\(1,12x-1,07x=101,10\\
0,05x=101,10\\
x=2022\)
Mogę też tak?
112%-107%=101,1
5%=101,1 /*20
100%=2022
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie zamknięte z podatkiem VAT

Post autor: eresh »

PATRO02 pisze: 13 mar 2022, 19:20
Mogę też tak?
112%-107%=101,1
5%=101,1 /*20
100%=2022
raczej
\(112\%x-107\%x=101,1\\
5\%x=101,1 \\
100\%x=2022\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ