Talia kart - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Talia kart - prawdopodobieństwo

Post autor: Kowal1998 »

Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że karta ta będzie pikiem, siódemką lub figurą dowolnego koloru.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Talia kart - prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Kowal1998 pisze: 23 paź 2021, 15:40 Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że karta ta będzie pikiem, siódemką lub figurą dowolnego koloru.
\(|\Omega|=52\)

pików mamy 13
siódemek (oprócz siódemki pik) - 3
figur (oprócz figur będących pikami) - 12

\(|A|=13+3+12=28\\
P(A)=\frac{28}{52}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ