PIERWIASTKI

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

PIERWIASTKI

Post autor: Mafmayks »

czesc (po sprawdzeniu rozwiazania wiem ze moje rozumowanie jest zle) ale dlaczego nie mozna w takich przypadkach skracac potegi z pierwiastkiem skoro : √x to x^1/2 , wiec( x^1/2)^2, mnozymy wykladniki i wychodzi x^1 = x

lub np √(2^2) =2 oraz (√2)^2 = 2

link do zadania :
https://matematykaszkolna.pl/strona/5191.html


z gory dzieki
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: PIERWIASTKI

Post autor: patryk00714 »

Problem, o którym wspominasz wiąże się z definicją pierwiastka. Spójrzmy razem:

Pierwiastkiem kwadratowym z nieujemnej liczby \(a\) nazywamy taką nieujemną liczbę \(b\), że \(b^2=a\). Zapis: \(\sqrt{a}=b \Leftrightarrow b^2=a\).

W przytoczonym przez Ciebie zadaniu po "skróceniu" potęgi z pierwiastkiem wynik (czyli liczba b w powyższej definicji) mogłaby okazać się ujemna. Żeby uniknąć tego typu kłopotów lub wprowadzania nowych definicji przyjęło się, że \(\sqrt{x^2}=|x|\), dla \(x \in \mathbb{R}.\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: PIERWIASTKI

Post autor: Mafmayks »

patryk00714 pisze: 26 lip 2021, 20:20 Problem, o którym wspominasz wiąże się z definicją pierwiastka. Spójrzmy razem:

Pierwiastkiem kwadratowym z nieujemnej liczby \(a\) nazywamy taką nieujemną liczbę \(b\), że \(b^2=a\). Zapis: \(\sqrt{a}=b \Leftrightarrow b^2=a\).

W przytoczonym przez Ciebie zadaniu po "skróceniu" potęgi z pierwiastkiem wynik (czyli liczba b w powyższej definicji) mogłaby okazać się ujemna. Żeby uniknąć tego typu kłopotów lub wprowadzania nowych definicji przyjęło się, że \(\sqrt{x^2}=|x|\), dla \(x \in \mathbb{R}.\)
kojarzylem te zasade, ale na dobra sprawe dopiero teraz sie nad tym zastanowilem i zrozumialem, dzieki
ODPOWIEDZ