Doprowadź wyrażenie \((\log_6 3)^2\) \(+ \log_6 2\cdot \log_618\) do najprostszej postaci.
Rozumiem że trzeba rozłożyć wyrażenie \( \log_6 2 \cdot \log_618\) do postaci \(\log_6 2\cdot (\log_6 3+1)\), ale nie wiem co zrobić z wyrażeniem zaznaczonym na czerwono (wynik całości powinien wyjść 1)
Upraszczanie wyrażenia z logarytmami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- ___tetmajer
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 05 kwie 2021, 22:13
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Upraszczanie wyrażenia z logarytmami
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2021, 20:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \log, i nie cuduj z tymi tagami - wystarczy jeden na całe wyrażenie!!!
Powód: poprawa wiadomości; \log, i nie cuduj z tymi tagami - wystarczy jeden na całe wyrażenie!!!
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: Upraszczanie wyrażenia z logarytmami
\( \log _6 2 \cdot \log _6 18 = \log _6 2 \cdot \log_6 (3^2 \cdot 2) = (\log_6 2) \cdot (2\log _6 3 + \log_6 2)\)
W tym momencie dla ułatwienia podstaw:
\( a = \log_6 3 \\ b = \log_6 2 \)
W tym momencie dla ułatwienia podstaw:
\( a = \log_6 3 \\ b = \log_6 2 \)