Oblicz wartość wyrażenia-Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maniek654
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2021, 11:56
Podziękowania: 3 razy

Oblicz wartość wyrażenia-Trygonometria

Post autor: Maniek654 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\sin (x-y)\),mając dane \(\sin x=\frac{3}{4},x\in (90^{\circ},180^{\circ})\) oraz \(y=-1230^{\circ}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość wyrażenia-Trygonometria

Post autor: eresh »

Maniek654 pisze: 11 lut 2021, 14:21 Oblicz wartość wyrażenia \(\sin (x-y)\),mając dane \(\sin x=\frac{3}{4},x\in (90^{\circ},180^{\circ})\) oraz \(y=-1230^{\circ}\)
\(\sin (x-y)=\sin x\cos y-\cos x\sin y\\
\sin x=\frac{3}{4}\\
\cos x=-\sqrt{1-(\frac{3}{4})^2}\\
\cos x=\frac{-\sqrt{7}}{4}\\
\sin y=\sin (-1230^{\circ})=-\sin (3\cdot 360^{\circ}+150^{\circ})=-\sin 150^{\circ}=-\sin 30^{\circ}=-0,5\\
\cos y=\cos(-1230^{\circ})=\cos (3\cdot 360^{\circ}+150^{\circ})=\cos 150^{\circ}=-\cos 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\sin (x-y)=\frac{3}{4}\cdot (-\frac{\sqrt{3}}{2})+\frac{\sqrt{7}}{4}\cdot (-\frac{1}{2})=\frac{-3\sqrt{3}-\sqrt{7}}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ