medianę zestawu sześciu liczb 1,2,4,7,5,3 oznaczamy jako a, natomiast medianę zestawu czterech liczb 4,4,5,4 oznaczmy jako b.
liczby a i b spełniają warunek
A) a-b= 1 , b) a wieksze od b , c) a mniejsze od b, d) a =b
Mediana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mediana
Ostatnio zmieniony 28 gru 2020, 09:05 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Mediana
Mediana parzystej ilości liczb równa jest średniej arytmetycznej wartości "środkowych"(czyli trzeciej i czwartej dla sześciu wartości,natomiast drugiej i trzeciej dla czterech) uporządkowanych wartości.
\(1;2;3;4;5;7\\a=\frac{3+4}{2}=\frac{7}{2}\\4;4;4;5\\b=\frac{4+4}{2}=4\\Odp.\;\;\;c)\;\;\;\;a<b\)
\(1;2;3;4;5;7\\a=\frac{3+4}{2}=\frac{7}{2}\\4;4;4;5\\b=\frac{4+4}{2}=4\\Odp.\;\;\;c)\;\;\;\;a<b\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.