zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Liczba \(\sqrt{(3^{\sqrt{2}+ \frac{\sqrt{2}}{4}\log_\sqrt{3} 4})^\sqrt{2}}\) jest równa
(pierwszy pierwiastek obejmuje całe wyrażenie w nawiasie, które jest podniesione do \(\sqrt{2}\), ale chyba nie udało mi się tego poprawnie zakodować)

A. 6
B. 4
C. \(\sqrt{6}\)
D. \(2\sqrt{3}\)

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 17:21 Liczba \(\sqrt{(3^{\sqrt{2}+ \frac{\sqrt{2}}{4}\log_\sqrt{3} 4})^\sqrt{2}}\) jest równa
(pierwszy pierwiastek obejmuje całe wyrażenie w nawiasie, które jest podniesione do \(\sqrt{2}\), ale chyba nie udało mi się tego poprawnie zakodować)

A. 6
B. 4
C. \(\sqrt{6}\)
D. \(2\sqrt{3}\)

Z góry dziękuje!
\(\sqrt{(3^{\sqrt{2}+ \frac{\sqrt{2}}{4}\log_\sqrt{3} 4})^\sqrt{2}}=\sqrt{(3^{\sqrt{2}+\sqrt{2}\log_32})^{\sqrt{2}}}=\sqrt{3^{2+2\log_32}}=\sqrt{9\cdot 3^{\log_34}}=\sqrt{9\cdot 4}=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ