zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Która z liczb jest większa: \(A= \log_3 4^\frac{\log 8}{\log 64} \cdot\log_4\sqrt{5}^{\log_5 {9}}\) czy B = \(\frac{1}{\sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2}}}}\)?

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 16:55 Która z liczb jest większa: \(A= \log_3 4^\frac{\log 8}{\log 64} \cdot\log_4\sqrt{5}^{\log_5 {9}}\) czy B = \(\frac{1}{\sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2}}}}\)?

Z góry dziękuje!
\(A= \log_3 4^\frac{\log 8}{\log 64} \cdot\log_4\sqrt{5}^{\log_5 {9}}\\
=\log_34^{\log_{64}8}\cdot\log_45^{\log_53}=\\
=\log_34^{0,5}\cdot \log_43=\log_32\cdot\log_43=\log_32\cdot\frac{1}{2\log_32}=\frac{1}{2}\)



\(B=\frac{1}{\sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2}}}}=\frac{1}{2^{\frac{7}{8}}}=(\frac{1}{2})^{\frac{7}{8}}>\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ