zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Wiadomo, że \(\log_{xy} {x=2}\), gdzie \(x>0, y>0, x\neq y, x\neq 1, y\neq 1, xy\neq 1\).
Oblicz \(\log_\frac{x}{y} x \)

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 16:34 Wiadomo, że \(\log_{xy} {x=2}\), gdzie \(x>0, y>0, x\neq y, x\neq 1, y\neq 1, xy\neq 1\).
Oblicz \(\log_\frac{x}{y} x \)

Z góry dziękuje!
\(\log_{xy}x=2\\
\frac{1}{\log_xxy}=2\\
\log_xxy=\frac{1}{2}\\
\log_xx+\log_xy=\frac{1}{2}\\
\log_xy=-\frac{1}{2}\)


\(\log_{\frac{x}{y}}x=\frac{1}{\log_x\frac{x}{y}}=\frac{1}{\log_xx-\log_xy}=\frac{1}{1+0,5}=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

jeżeli \(x\neq 1\), to \(\log_x x\) może wynosić 1?
i tak samo dla \(y>0\) może być \(\log_x y\) być \(\frac{-1}{2}\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 29 lis 2020, 19:07 jeżeli \(x\neq 1\), to \(\log_x x\) może wynosić 1?
i tak samo dla \(y>0\) może być \(\log_x y\) być \(\frac{-1}{2}\)?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ