zadanie z logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmami

Post autor: mefikx »

Zakoduj kolejno pierwszą, drugą i trzecią cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby

\(\frac{\log_6 3}{\log_6 54 - \frac{1}{\log_2 6}}\)

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmami

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 16:25 Zakoduj kolejno pierwszą, drugą i trzecią cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby

\(\frac{\log_6 3}{\log_6 54 - \frac{1}{\log_2 6}}\)

Z góry dziękuje!
\(\frac{\log_6 3}{\log_6 54 - \frac{1}{\log_2 6}}=\frac{\log_63}{\log_654-\log_62}=\frac{\log_63}{\log_627}=\log_{27}3=\frac{1}{3}\approx 0,333\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ