oblicz wartosc wyrazenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: mefikx »

Oblicz wartość wyrażenia
\((\frac{a+b+c}{a(b+c)})\cdot (\frac{b+c-a}{ab+ac})^{-1} \cdot \frac{(b+c)^2 - a^2}{2bc} \cdot\frac{1}{(a+b+c)^2}\), dla a=1, b=\(\sqrt{2}\), c=\(\sqrt{3}\)

Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku nieskończonego rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 16:05 Oblicz wartość wyrażenia
\((\frac{a+b+c}{a(b+c)})\cdot (\frac{b+c-a}{ab+ac})^{-1} \cdot \frac{(b+c)^2 - a^2}{2bc} \cdot\frac{1}{(a+b+c)^2}\), dla a=1, b=\(\sqrt{2}\), c=\(\sqrt{3}\)

Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku nieskończonego rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Z góry dziękuje!
\((\frac{a+b+c}{a(b+c)})\cdot (\frac{b+c-a}{ab+ac})^{-1} \cdot \frac{(b+c)^2 - a^2}{2bc} \cdot\frac{1}{(a+b+c)^2}=\\
=\frac{a+b+c}{ab+ac}\cdot\frac{ab+ac}{b+c-a}\cdot\frac{(b+c-a)(b+c+a)}{2bc}\cdot\frac{1}{(a+b+c)^2}=\\
=\frac{1}{2bc}\\
\frac{1}{2\cdot \sqrt{2}\cdot \sqrt{3}}=\frac{1}{2\sqrt{6}}=\frac{\sqrt{6}}{12}\approx 0,204\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ