liczby rzeczywiste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

liczby rzeczywiste

Post autor: mefikx »

O liczbach rzeczywistych a, b wiadomo, że \(a^2 + b^2 +13 = 4a+6b\). Wtedy \(a+b\) jest równe

A. 23
B. 5
C. 13
D. 3

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: liczby rzeczywiste

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:40 O liczbach rzeczywistych a, b wiadomo, że \(a^2 + b^2 +13 = 4a+6b\). Wtedy a+b jest równe

A. 23
B. 5
C. 13
D. 3

Z góry dziękuje!
\(a^2 + b^2 +13 = 4a+6b\\
a^2-4a+b^2-6b+13=0\\
a^2-4a+4+b^2-6b+9=0\\
(a-2)^2+(b-3)^2=0\\
a-2=0\;\;b-3=0\\
a=2\;\;b=3\\
a+b=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ