liczby niewymierne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

liczby niewymierne

Post autor: mefikx »

Ile spośród liczb: \(\sin120^\circ, \cos \frac{13\pi}{3}, \log_\sqrt{2} 2, \sqrt{6+4\sqrt{2}} - \sqrt{3+2\sqrt2}\) jest liczbami niewymiernymi?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczby niewymierne

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:37 Ile spośród liczb: \(\sin120^\circ, \cos \frac{13\pi}{3}, \log_\sqrt{2} 2, \sqrt{6+4\sqrt{2}} - \sqrt{3+2\sqrt2}\) jest liczbami niewymiernymi?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Z góry dziękuje!
\(\sin 120^{\circ}=\sin (180^{\circ}-60^{\circ})=\sin 60^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2}\) - niewymierna
\(\cos\frac{13\pi}{3}=\cos(4\pi+\frac{\pi}{3})=\cos\frac{\pi}{3}=\frac{1}{2}\) - wymierna
\(\log_{\sqrt{2}}2=2\) - wymierna
\(\sqrt{6+4\sqrt{2}} - \sqrt{3+2\sqrt2}=\sqrt{4+4\sqrt{2}+2}-\sqrt{1+2\sqrt{2}+2}=\sqrt{(2+\sqrt{2})^2}-\sqrt{(1+\sqrt{2})^2}=\\=2+\sqrt{2}-1-\sqrt{2}=1\) - wymierna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ