zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

O liczbach rzeczywistych dodatnich a, b, x wiadomo, że \(\log_2 x = a, \log_3 x =b\). Wtedy \(\log_6 x\) jest równy:

A. \(a+b\)
B. \(\frac{1}{a+b}\)
C. \(ab\)
D. \(\frac{ab}{a+b}\)

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:26 O liczbach rzeczywistych dodatnich a, b, x wiadomo, że \(\log_2 x = a, \log_3 x =b\). Wtedy \(\log_6 x\) jest równy:

A. \(a+b\)
B. \(\frac{1}{a+b}\)
C. \(ab\)
D. \(\frac{ab}{a+b}\)


\(\log_6x=\frac{1}{\log_x6}=\frac{1}{\log_x2+\log_x3}=\frac{1}{\frac{1}{\log_2x}+\frac{1}{\log_3x}}=\frac{1}{\frac{1}{a}+\frac{1}{b}}=\frac{ab}{a+b}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ