zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Wartością wyrażenia \(3^\frac{\log 3}{\log 9} \cdot 6^\frac{\log 2}{\log 4}\) jest liczba

A. \(3\sqrt2\)
B. \(\log_6 18\)
C. \(\frac14 \log_6 18\)
D. \(18 \frac14 \)

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:19 Wartością wyrażenia \(3^\frac{\log 3}{\log 9} \cdot 6^\frac{\log 2}{\log 4}\) jest liczba

A. \(3\sqrt2\)
B. \(\log_6 18\)
C. \(\frac14 \log_6 18\)
D. \(18 \frac14 \)

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
\(3^\frac{\log 3}{\log 9} \cdot 6^\frac{\log 2}{\log 4}=3^{\log_93}\cdot 6^{\log_42}=3^{0,5}\cdot 6^{0,5}=18^{0,5}=\sqrt{18}=3\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ