zadanie z logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmami

Post autor: mefikx »

Wartość wyrażenia \(2\log_5 3+\frac{1}{\log_9 2} + \frac{2}{\log_3 4} - \frac{3}{2\log_9 5\sqrt5}\) wynosi:

1. 0
2. 1
3. \(\log_3 5\)
4. \(3\log_2 3\)

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmami

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 14:51 Wartość wyrażenia \(2\log_5 3+\frac{1}{\log_9 2} + \frac{2}{\log_3 4} - \frac{3}{2\log_9 5\sqrt5}\) wynosi:

1. 0
2. 1
3. \(\log_3 5\)
4. \(3\log_2 3\)

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
\(2\log_5 3+\frac{1}{\log_9 2} + \frac{2}{\log_3 4} - \frac{3}{2\log_9 5\sqrt5}=\\
2\log_53+\log_29+\frac{2}{2\log_32}-\frac{3}{\log_9125}=\\
=2\log_53+2\log_23+\log_23-\frac{3}{3\log_95}=\\
=2\log_53+3\log_23-\log_59=\\
=2\log_53+3\log_23-2\log_53=\\
=3\log_23\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ