zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Ile z podanych niżej równości jest prawdziwych
1. \(\log(17+\frac{17}{16})=\log 17 + \log\frac{17}{16},\)
2. \(\log(\frac{49}{6} - 7)= \log\frac{49}{6}-\log 7,\)
3. \(\log(\frac{1}{6}-\frac{1}{7})=\log\frac{1}{6}+\log\frac{1}{7}?\)

A.0 B. dokładnie jedna C. dokładnie dwie D.3

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 14:47 Ile z podanych niżej równości jest prawdziwych
1. \(\log(17+\frac{17}{16})=\log 17 + \log\frac{17}{16},\)
2. \(\log(\frac{49}{6} - 7)= \log\frac{49}{6}-\log 7,\)
3. \(\log(\frac{1}{6}-\frac{1}{7})=\log\frac{1}{6}+\log\frac{1}{7}?\)

A.0 B. dokładnie jedna C. dokładnie dwie D.3

Z góry dziękuje
\(\log(17+\frac{17}{16})=\log\frac{289}{16}=\log(17\cdot \frac{17}{16})=\log 17+\log\frac{17}{16}\) - prawda
\(\log\frac{49}{6}-\log 7=\log(\frac{49}{6}\cdot\frac{1}{7})=\log\frac{7}{6}=\log(\frac{49}{6}-7)\) - prawda
\(\log\frac{1}{6}+\log\frac{1}{7}=\log\frac{1}{42}=\log\frac{7-6}{42}=\log(\frac{1}{6}-\frac{1}{7})\) - prawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ