obliczyc wyrazenie z pierwiastkiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

obliczyc wyrazenie z pierwiastkiem

Post autor: mefikx »

Liczba \(\sqrt[3]{5\sqrt{2}-7}\) jest równa

A. \(1-\sqrt{2}\)
B. \(\sqrt{2}-1\)
C. \(2\sqrt{2}-1\)
D. \(1-2\sqrt{2}\)

Poproszę o o rozpisanie tego działania, bo próbowałam to obliczyć i nie wiem jak się do tego zabrać. Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: obliczyc wyrazenie z pierwiastkiem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 13:35 Liczba \(\sqrt[3]{5\sqrt{2}-7}\) jest równa

A. \(1-\sqrt{2}\)
B. \(\sqrt{2}-1\)
C. \(2\sqrt{2}-1\)
D. \(1-2\sqrt{2}\)

Poproszę o o rozpisanie tego działania, bo próbowałam to obliczyć i nie wiem jak się do tego zabrać. Z góry dziękuje
\(\sqrt[3]{5\sqrt{2}-7}=\sqrt[3]{2\sqrt{2}+3\sqrt{2}-6-1}=\sqrt[3]{(\sqrt{2})^2-3(\sqrt{2})^2+3\sqrt{2}-1)}=\sqrt[3]{(\sqrt{2}-1)^3}=\sqrt{2}-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ