Skracanie wyrazów w nawiasie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Skracanie wyrazów w nawiasie

Post autor: Zaeraann »

Czy to prawda, że nie można dzielić wyrazów w nawiasie przez wyraz w mianowniku, np.:

\( \frac{3(x+2)}{x} = 3(1+2) = 9 \)
Czyli powyższy przykład jest niepoprawnie rozwiązany?

Natomiast ucząc się ciągów, trafiłem na przykład taki jak na obrazku. Nie mogę zrozumieć, jakim sposobem każda liczba pod pierwiastkiem jest dzielona przez \(n^2\), skoro ułamek jest skracany przez n.

Obrazek

Według mnie takiego ułamka nie da się skrócić, czyli po prostu.

\( \frac{( \sqrt{2n^2+1} + \sqrt{2n^2-1} )}{n} \)

Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę :P
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Skracanie wyrazów w nawiasie

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 08 lis 2020, 17:28 Czy to prawda, że nie można dzielić wyrazów w nawiasie przez wyraz w mianowniku, np.:

\( \frac{3(x+2)}{x} = 3(1+2) = 9 \)
Czyli powyższy przykład jest niepoprawnie rozwiązany?
jest niepoprawnie rozwiązany
jeśli już to:
\( \frac{3(x+2)}{x} =\frac{3x+6}{x}=\frac{x(3+\frac{6}{x})}{x}=3+\frac{6}{x}\)
Zaeraann pisze: 08 lis 2020, 17:28 Natomiast ucząc się ciągów, trafiłem na przykład taki jak na obrazku. Nie mogę zrozumieć, jakim sposobem każda liczba pod pierwiastkiem jest dzielona przez \(n^2\), skoro ułamek jest skracany przez n.

Obrazek

Według mnie takiego ułamka nie da się skrócić, czyli po prostu.

\( \frac{( \sqrt{2n^2+1} + \sqrt{2n^2-1} )}{n} \)

Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę :P
tu jest wyłączony n przed nawias

\(
n\in\mathbb{N}\\
\frac{( \sqrt{2n^2+1} + \sqrt{2n^2-1} )}{n}=\frac{\sqrt{n^2(2+\frac{1}{n^2}})+\sqrt{n^2(2-\frac{1}{n^2}})}{n}=\frac{n\sqrt{(2+\frac{1}{n^2}})+n\sqrt{(2-\frac{1}{n^2}})}{n}=\frac{n(\sqrt{(2+\frac{1}{n^2}})+\sqrt{(2-\frac{1}{n^2}}))}{n}=\sqrt{(2+\frac{1}{n^2}})+\sqrt{(2-\frac{1}{n^2}}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ