procenty stężenie procentowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

procenty stężenie procentowe

Post autor: agaaw1 »

W litrowym słoiku znajduje się 0,5 litra 20-procentowego roztworu wodnego soli kuchennej. Do tego naczynia dolano 0,3 litra p - procentowego roztworu wodnego soli kuchennej i otrzymano mieszaninę o stężeniu 17%. Oblicz p.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: procenty stężenie procentowe

Post autor: eresh »

agaaw1 pisze: 22 wrz 2020, 22:12 W litrowym słoiku znajduje się 0,5 litra 20-procentowego roztworu wodnego soli kuchennej. Do tego naczynia dolano 0,3 litra p - procentowego roztworu wodnego soli kuchennej i otrzymano mieszaninę o stężeniu 17%. Oblicz p.
\(0,5\cdot 20\%+0,3\cdot p\%=0,8\cdot 17\%\\
0,1+0,3\cdot p\%=0,136\\
0,3\cdot p\%=0,036\\
p\%=0,12\\
p=12\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Re: procenty stężenie procentowe

Post autor: agaaw1 »

Bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ