procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

procenty

Post autor: agaaw1 »

Dane są takie liczby dodatnie a i b, że po zwiększeniu liczby a o 252% otrzymujemy tyle samo, co po zwiększeniu liczby b o 175%. O ile procent należy powiększyć liczbę a, żeby otrzymać liczbę b?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: procenty

Post autor: eresh »

agaaw1 pisze: 22 wrz 2020, 22:01 Dane są takie liczby dodatnie a i b, że po zwiększeniu liczby a o 252% otrzymujemy tyle samo, co po zwiększeniu liczby b o 175%. O ile procent należy powiększyć liczbę a, żeby otrzymać liczbę b?
\(a+2,52a=b+1,75b\\
3,52a=2,75b\\
a=\frac{25}{32}b\)


\(a+x\%a=b\\
a(x\%+1)=b\\
\frac{25}{32}b(x\%+1)=b\\
x\%+1=\frac{32}{25}\\
x\%=\frac{7}{25}\\
x=28\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Re: procenty

Post autor: agaaw1 »

Bardzo dziękuję :) Jasno i przejrzyście.
ODPOWIEDZ