6 zer na końcu liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
6 zer na końcu liczby
Uzasadnij, że iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do 25 zapisany w systemie dziesiątkowym kończy się sześcioma zerami.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: 6 zer na końcu liczby
\(1\cdot 2\cdot 3\cdot...\cdot 25=\\Januszgolenia pisze: ↑21 cze 2020, 08:24 Uzasadnij, że iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do 25 zapisany w systemie dziesiątkowym kończy się sześcioma zerami.
1\cdot 2\cdot 3\cdot 2^2\cdot 5\cdot 2\cdot 3\cdot 7\cdot 2^3\cdot 9\cdot 10\cdot 11\cdot 2^2\cdot 3\cdot 13\cdot 2\cdot 7\cdot 5\cdot 3\cdot 2^4\cdot 17\cdot 2\cdot 9\cdot 19\cdot 2\cdot 10\cdot 21\cdot 2\cdot 11\cdot 23\cdot 2^3\cdot 3\cdot 5^2=\\=2^{20}\cdot 5^4\cdot 10^2\cdot k=10^4\cdot 10^2\cdot k\cdot 2^{16}=10^6\cdot m\)
liczba kończy się 6 zerami
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 6 zer na końcu liczby
Ponieważ w 25! więcej jest czynników pierwszych równych 2 niż 5 to wystarczy zliczyć piątki aby znaleźć liczbę zer kończących rozwinięcie dziesiętne tego iloczynu.
\(\lfloor \frac{25}{5} \rfloor +\lfloor \frac{25}{25} \rfloor =5+1=6\)
\(\lfloor \frac{25}{5} \rfloor +\lfloor \frac{25}{25} \rfloor =5+1=6\)