Jak obliczyć marżę ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cichu90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2020, 19:46
Płeć:

Jak obliczyć marżę ?

Post autor: cichu90 »

Proszę o pomoc w obliczeniu marży.
Sklep zakupił produkt w hurtowni za 3,65 zł netto.
W sklepie cena dla klienta to 5,99 zł brutto.
VAT - 23%
Ile wynosi marża ?(do 2 miejsc po przecinku)

Ja obliczyłem, że to jest 25,05%.
Dostałem odpowiedź, że „źle”
Proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Jak obliczyć marżę ?

Post autor: korki_fizyka »

3,65 + M + VAT = 5,99
M = 1,22
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
cichu90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2020, 19:46
Płeć:

Re: Jak obliczyć marżę ?

Post autor: cichu90 »

Muszę podać wynik w %
cichu90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2020, 19:46
Płeć:

Re: Jak obliczyć marżę ?

Post autor: cichu90 »

I jak to ma się do wzoru
Marża=(Cena sprzedaży - cena zakupu)/ cenę sprzedaży ?
ODPOWIEDZ