Logarytmy wiedząc że...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pytam32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 15 lip 2019, 15:14
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Logarytmy wiedząc że...

Post autor: pytam32 »

Cześć, jak rozważać zadanie:
Wiedząc że \( \log_2{a}=m \), oblicz:
\( \log_4{a}\)

O co chodzi w zadaniu?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Logarytmy wiedząc że...

Post autor: eresh »

pytam32 pisze: 31 mar 2020, 19:20 Cześć, jak rozważać zadanie:
Wiedząc że \( \log_2{a}=m \), oblicz:
\( \log_4{a}\)

O co chodzi w zadaniu?
Chodzi o to, żeby zmienić podstawę logarytmu
\(\log_2a=m\\
\log_4a=\frac{\log_2a}{\log_24}=\frac{m}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Logarytmy wiedząc że...

Post autor: Galen »

\(log_2a=m\\log_4a=\frac{log_2a}{log_24}=\frac{m}{2}\\gdyż\\log_2a=m\\log_24=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ