Średnia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Średnia

Post autor: maluszeczekdh »

Średnia wysokość pięciu wieżowców wynosi 65m. Na placu obok nich ma zostać wybudowany szósty o wysokości 77m. Jaka będzie średnia wysokość sześciu wieżowców?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Średnia

Post autor: eresh »

maluszeczekdh pisze: 28 mar 2020, 14:07 Średnia wysokość pięciu wieżowców wynosi 65m. Na placu obok nich ma zostać wybudowany szósty o wysokości 77m. Jaka będzie średnia wysokość sześciu wieżowców?
\(\frac{S_5}{5}=65\So \;\;S_5=325\\
\frac{S_5+77}{6}=\frac{325+77}{6}=67\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ