Jak to obliczyć?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
Jak to obliczyć?
Jedzie samochód z punktu A do punktu B . Połowę drogi jedzie 50 km/h , a drugą połowę 70 km/h. Na drugi dzień jedzie tą samą drogą ze stałą prędkością 60 km/h i okazuje się, że jedzie 2 min. szybciej. Jaka jest odległość między punktem A i B ?
Wiem , że poprawna odpowiedź to 70 km, ale nie wiem w jaki sposób to obliczyć. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
Wiem , że poprawna odpowiedź to 70 km, ale nie wiem w jaki sposób to obliczyć. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
\(\frac{0,5s}{t_1}=50\So t_1=\frac{1}{100}s\\
\frac{0,5s}{t_2}=70\So t_2=\frac{1}{140}s\\
t=\frac{1}{100}s+\frac{1}{140}s=\frac{3}{175}s\)
\(\frac{s}{t-\frac{1}{30}}=60\\
s=60(t-\frac{1}{30})\\
s=60(\frac{3}{175}s-\frac{1}{30})\\
s=\frac{36}{35}s-2\\
\frac{1}{35}s=2\\s=70\)
\frac{0,5s}{t_2}=70\So t_2=\frac{1}{140}s\\
t=\frac{1}{100}s+\frac{1}{140}s=\frac{3}{175}s\)
\(\frac{s}{t-\frac{1}{30}}=60\\
s=60(t-\frac{1}{30})\\
s=60(\frac{3}{175}s-\frac{1}{30})\\
s=\frac{36}{35}s-2\\
\frac{1}{35}s=2\\s=70\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3459
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1897 razy
Re: Jak to obliczyć?
Rozwiąż układ:
\( \begin{cases} t=\frac{\frac{1}{2}S}{50}+\frac{\frac{1}{2}S}{70}\\
S=60\cdot\left(t-\frac{2}{60}\right)\end{cases} \)
Pozdrawiam
[edited] eresh jesteś niesamowita
\( \begin{cases} t=\frac{\frac{1}{2}S}{50}+\frac{\frac{1}{2}S}{70}\\
S=60\cdot\left(t-\frac{2}{60}\right)\end{cases} \)
Pozdrawiam
[edited] eresh jesteś niesamowita
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
dodałam czasy, w których zostały pokonane obie połowy drogiannaahling pisze: ↑24 mar 2020, 11:08 Dziękuj za szybkie odp.
eresh skąd ten wynik t =3/175s ? tego nie rozumiem
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
Re: Jak to obliczyć?
eresh to rozumiem, że zostały dodane czasy, ale nie rozumiem skąd jest wynik 3/175s, a równanie to 1/100s+ 1/140s. czy jest na to jakiś wzór? przepraszam za głupie pytania, ale ja dopiero zaczynam z fizyką
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
to tylko matematyka i sprowadzanie do wspólnego mianownikaannaahling pisze: ↑24 mar 2020, 11:24 eresh to rozumiem, że zostały dodane czasy, ale nie rozumiem skąd jest wynik 3/175s, a równanie to 1/100s+ 1/140s. czy jest na to jakiś wzór? przepraszam za głupie pytania, ale ja dopiero zaczynam z fizyką
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3459
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1897 razy
Re: Jak to obliczyć?
Jeśli ruch na połowie drogi odbywa się z prędkością \(V_1\), a na drugiej - \(V_2\), to średnia prędkość na całej drodze jest średnią harmoniczną danych prędkości i wynosi
$$V_{śr}=\frac{2V_1V_2}{V_1+V_2}$$
Pozdrawiam
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
\(s=60\cdot \frac{3}{175}s-60\cdot \frac{1}{30}\\annaahling pisze: ↑24 mar 2020, 12:07 a w jaki spoób zostało obliczone to równanie?
s=60(3/175s−1/30)
s=36/35s-2
s=\frac{36}{35}s-2\\
s-\frac{36}{35}s=-2\\
-\frac{1}{35}s=-2\\
s=70\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
Re: Jak to obliczyć?
Dziękuję bardzo, już prawie wszystko rozumiem, ale mam jeszcze jedno małe pytanie
s=36/35s-20
skąd wzielo sie to 20? z moich obliczeń powinno byc 2
bo 60*1/30=2
czy ja coś źle licze?
s=36/35s-20
skąd wzielo sie to 20? z moich obliczeń powinno byc 2
bo 60*1/30=2
czy ja coś źle licze?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
Dobrze liczysz, powinno być 2, tak jak w pierwszym poście. Już poprawiamannaahling pisze: ↑24 mar 2020, 14:01 Dziękuję bardzo, już prawie wszystko rozumiem, ale mam jeszcze jedno małe pytanie
s=36/35s-20
skąd wzielo sie to 20? z moich obliczeń powinno byc 2
bo 60*1/30=2
czy ja coś źle licze?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2020, 16:58
- Podziękowania: 7 razy
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Jak to obliczyć?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl