Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejsca A do miejsca B. Pierwszy z nich połowę drogi
przebył z prędkością 80 km/godz., a następnie dwukrotnie zmniejszył prędkość. Drugi z nich
połowę czasu przeznaczonego na przejazd jechał z prędkością 40 km/godz., a potem dwukrotnie zwiększył prędkość. Który z nich dotarł pierwszy do miejsca B?
Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejsca A do miejsca B.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejsca A do miejsca B.
\( \begin{cases}t_1=\frac{\frac{1}{2}S}{80}+\frac{\frac{1}{2}S}{40} \\
S=\frac{1}{2}t_2\cdot 40+\frac{1}{2}t_2\cdot 80 \end{cases} \)
\( \begin{cases} t_1=\frac{3}{160}S\\ t_2=\frac{1}{60}S\end{cases} \)
Pozdrawiam
S=\frac{1}{2}t_2\cdot 40+\frac{1}{2}t_2\cdot 80 \end{cases} \)
\( \begin{cases} t_1=\frac{3}{160}S\\ t_2=\frac{1}{60}S\end{cases} \)
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejsca A do miejsca B.
Ten, który miał większą szybkość średnią.
\(V_{1śr} =\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2} \approx 53 \frac{km}{h} \)
\(V_{2śr} =\frac{v_1+v_2}{2}= 60 \frac{km}{h} \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl