Błagam pomózcie bo nie wiem czy dobrze robie to zadanie
Znany biznesmen Piotr b jest właścicielem dwóch fabryk z różnych branży. Fabryka f1 przynosi 40% jego dochodów, a fabryka f2 60% jego dochodów. Po roku jego dochody wzrosły o 15% z czego dochód z fabryki f1 wzrósł o 20%. Jak zmienił się dochód z F2?
Moje rozumowanie to
x- dochód
1.2(0.4x)+ y(0.6x)=1.15x
Dobrze myślę??
Procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Procenty
Może dobrze, o ile wyjaśnisz czym są użyte x i y
A co sądzisz o tym:
x - dochód
y - procentowy wzrost dochodu z F2
\((1+ \frac{20}{100}) \cdot 0,4 x+ (1+ \frac{y}{100} ) \cdot 0,6x=(1+ \frac{15}{100}) x\)
A co sądzisz o tym:
x - dochód
y - procentowy wzrost dochodu z F2
\((1+ \frac{20}{100}) \cdot 0,4 x+ (1+ \frac{y}{100} ) \cdot 0,6x=(1+ \frac{15}{100}) x\)