Witam .
Jeśli to możliwe prosiłabym o jak najszybszą pomoc .
Wzrost CO2 w atmosferze jest głównym czynnikiem wpływającym na efekt cieplarniany . Emisje CO2 są powodowane np: samochody napędzane paliwami kopalnymi. Oblicz ile CO2 jest emitowane do atmosfery wraz ze spalinami podczas 20 kilometrowej podróży samochodem z benzyną zużywającym 10l / 100km , i gęstością benzyny ( C x H y ) 0,75kg/l . Reakcje spalania w wyniku której powstaje CO2 można zapisać jako :
2CxHy + 25 O2 ---> 16 CO2 + 18 H2O .
Wybierz odpowiedź i uzasadnij swój wybór . Wytwarzany jest CO2 w ilości :
a:) 240g b:) 2,4kg c:) 4,8kg
Wartości masy cząsteczkowej : M(CxHy ) = 110 g/mol
i M (CO2) =44g/mol.
Obliczanie ilości emitowanego tlenku węgla IV .Chemia .
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie ilości emitowanego tlenku węgla IV .Chemia .
Trzeba rozważyć kilka proporcji:
20 km => 2litry benzyny
z gęstość wychodzi że to masa 1,5 kg
teraz z r-nia spalania mamy podstawową proporcję (molową)==> 1 : 8
w 1,5 kg benzyny zawiera się 13,64 moli więc \(CO_2\) wytworzy się w ilości 8x większej ok. 109,09 moli i po przemnożeniu przez masę molową x 44 g = 4800 g = 4,8 kg
odp. C (nawet bez rachunków wybrałbym tę największą z możliwych wartości )
20 km => 2litry benzyny
z gęstość wychodzi że to masa 1,5 kg
teraz z r-nia spalania mamy podstawową proporcję (molową)==> 1 : 8
w 1,5 kg benzyny zawiera się 13,64 moli więc \(CO_2\) wytworzy się w ilości 8x większej ok. 109,09 moli i po przemnożeniu przez masę molową x 44 g = 4800 g = 4,8 kg
odp. C (nawet bez rachunków wybrałbym tę największą z możliwych wartości )
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie ilości emitowanego tlenku węgla IV .Chemia .
Dziękuję zabłyskawiczną pomoc:)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie ilości emitowanego tlenku węgla IV .Chemia .
Jeśli to sarkazm, to wyjaśniam, że nie jestem na ostrym dyżurze
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl