Oblicz
\(\left[ \frac{2+\sqrt{2}}{2}\right] + \left[ \frac{3+\sqrt{3}}{3}\right]+ \left[ \frac{4+\sqrt{4}}{4}\right] +...+ \left[ \frac{100+\sqrt{100}}{100}\right] \)
Oblicz - pierwiastki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 mar 2019, 17:37
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz - pierwiastki
Zakładając że nawiasy kwadratowe oznaczają cechę (część całkowitą), to dla n naturalnych i większych od 1 zachodzi:
\( \left[ \frac{n+ \sqrt{n} }{n} \right] = \left[ \frac{n }{n}+\frac{ \sqrt{n} }{n} \right]= \left[ 1+ \frac{1}{ \sqrt{n} } \right] =1\)
więc wynikiem z wstawionej sumy będzie 99.
\( \left[ \frac{n+ \sqrt{n} }{n} \right] = \left[ \frac{n }{n}+\frac{ \sqrt{n} }{n} \right]= \left[ 1+ \frac{1}{ \sqrt{n} } \right] =1\)
więc wynikiem z wstawionej sumy będzie 99.
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 mar 2019, 17:37
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: